Руският президент Владимир Путин отстрани главния прокурор на Русия Юрий Чайка и обяви неговата замяна, съобщи Кремъл. 68-годишният Чайка, който е главен прокурор на страната от 2006 г., "е освободен поради преместване на друга длъжност", се казва в изявление на Кремъл, без да предоставя допълнителни подробности, съобщава БГНЕС. Очаква се неговият наследник да бъде Игор Краснов, 43-годишен, понастоящем заместник-ръководител на Следствения комитет, държавна агенция за разследване на големи престъпления. 

Путин внесе кандидатурата на Краснов за разглеждане от горната камара на парламента, Съвета на федерацията, съобщиха от Кремъл. Очаква се кандидатурата му да бъде одобрена от законодателите.

През 2015 г. антикорупционната фондация на водещия кремълски критик Алексей Навални обвини двамата сина на Чайка в незаконно натрупване на големи богатства с помощта на служители под командването на баща им.

Чайка отхвърли обвиненията.

Миналата седмица Путин предложи промяна на Конституцията от 1993 г., като отключи политически катаклизми в Русия и предизвика оставката на правителството на лоялния си служител Дмитрий Медведев.

Той беше заменен от бившия шеф на данъчната служба Михаил Мишустин, който се очаква да предложи ново правителство тази седмица. 

През септември 2017 г. Чайка доведе делегация в България и с колегата домакин на визитата Сотир Цацаров подписаха споразумение за сътрудничество до 2019 г. Сътрудничеството на двете главни прокуратури бе в сферата на противодейстивето на тероризма и борбата с екстремизма.

Първото посещение на прокурора на Путин у нас бе посрещнато от надпис с огромни букви "Чайка, вън от Европа". Тогава той пристигна в София по силата на споразумение от октомври 2008 г. между главния прокурор Борис Велчев и руската страна.

Ключов момент от подписаната Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. бяха предвидените съвместни мероприятия за обучение на служители на прокуратурата на Република България в Академията на Генералната прокуратура на Русата федерация, провеждането на кръгли маси по теми като противодействие на финансирането на тероризма, борба срещу радикализирането и насилствения екстремизъм, и опита на Русия и България в тези сфери.

Все още не са известни мотивите, с които президентът Путин отстранява Юрий Чайка от власт. 

На 22 януари Съветът на Федерацията ще обсъди свалянето му от длъжност и назначаването на Краснов.

Чайка оглавяваше Генералната прокуратура от 2006 г., а преди това около 7 години бе министър на правосъдието, припомня "Новая газета".

Игор Краснов пък стана зам.-шеф на Следствения комитет през 2016 г. Той водеше разследването за убийството на адвоката Станислав Маркелов и на журналистката от "Новая газета" Анастасия Бабурова, покушението върху Анатолий Чубайс, делото срещу радикалната Бойна организация на руските националисти /БОРН/. 

Краснов оглавяваше и следствения екип по делото за убийството на Борис Немцов.

Източник: Вести.бг

Снимка: БТА/ AP