Газпром са купили кораба през 2016 година

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия има кораб, който да полага тръби, за да бъде завършено изграждането на газопровода Северен поток 2, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Комерсант".

Руският президент е говорил за кораба на среща на водещи руски бизнесмени вчера късно вечерта. Според изданието Путин е казал, че завършването на проекта може да се удължи във времето с няколко месеца заради санкциите.

Американският президент Доналд Тръмп наложи миналата седмица санкции на Северен поток 2, замислен от Москва да заобиколи Украйна и да увеличи газовите доставки през Балтийско море до Германия, най-големия енергиен потребител на Русия.

Швейцарско-холандската компания Олсийз обаче преустанови работа по проекта заради санкциите. Нейните два кораба - Солитер и Пайъниъринг спирит полагаха тръбите на Северен поток 2. Газпром купи през 2016 г. кораб за полагане на тръби, наречен Академик Черски, като идеята беше той да бъде използван като краен вариант, ако европейските компании преустановят работа по проекта, пише БТА.

Източник от Газпром е заявил обаче, че средната скорост на Академик Черски по полагане на тръби е по-ниска от тази на единия от корабите на Олсийз.

Преди да бъдат наложени американските санкции на компании, строящи Северен поток 2, руски представители бяха казали, че той ще бъде задействан преди или около средата на 2020 г.

 

 

 

Източник: https://www.dnes.bg/