Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеб Ердоган са разговаряли два часа, а след това срещата им е продължила в разширен състав. Това съобщи РИА Новости. В двете делегации влизат министрите на енергетиката на Русия и Турция, министрите на икономиката, военни.

В началото на срещата Путин заяви, че иска да обсъди с Ердоган както икономическите отношения между държавите, така и борбата с тероризма. От своя страна Ердоган е отбелязал, че разчита на по-голямо сътрудничество с Москва.

Днешната визита на Реджеб Ердоган е първата му официална среща в чужбина след опита за преврат. BBC отбелязва, че посещението идва в момент, в който отношенията между Анкара и Запада са охладнели заради критиките, че турският президент извършва чистка в страната.

Срещата е знакова и заради напрежението между Русия и Турция. Двете държави буквално замразиха отношенията си през ноември миналата година. Тогава турски военни свалиха руски бомбардировач. През юни Анкара официално поднесе извинения за инцидента.

Според експерти, стокооборотът между двете страни е спаднал от началото на годината с над 60%. От юли Русия възстанови полетите от и за Турция и позволи на руснаците отново да почиват в турските курорти. Все пак напрежение между Москва и Анкара има все още и причината е Сирия, допълва BBC.

Турция не приема мащаба на военната операция, която Русия провежда и подкрепата й към режима на Башар Асад. Русия пък обвинява Турция, че подкрепя ислямисти, включително и терористични групировки, които действат на територията на Сирия.

 

Снимка:AP