Предизвиканата отвън нестабилност в Близкия изток превърна района в плацдарм за международния тероризъм, заплашващ всички страни, включително Русия. Това заяви днес президентът на РФ Владимир Путин на неформална среща на лидерите на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в китайския град Ханчжоу, където се провежда срещата на върха на Г-20.

Путин подчерта, че разпадането на държавните структури в Ирак, Либия и Йемен са превърнали близкоизточния регион в пространство на хаоса, който предизвиква безпокойство у всички, а също и неконтролируеми вълни на миграция. Експанзията на терористичната групировка Ислямска държава и обединяването под нейните знамена на

екстремисти от всякакъв род се превърна в реално предизвикателство пред сигурността в това число за нашите страни, за Русия и за южните й граници, посочи Путин.

По думите му конфликтният потенциал в света нараства и заради изострящите се противоречия между страните. „Виждаме, че в света се изострят противоречията, задълбочава се неравномерността в развитието на богатите и бедните страни, ожесточава се борбата за ресурси, за достъп до пазарите, за контрол над транспортните артерии и на този фон расте конфликтният потенциал и се множат огнищата на напрежение“ – цитира ТАСС оценката на руския президент на ситуацията в света.

Източник: БГНЕС

Снимка: bgnes.com