Преговорите за коалиция в Италия се провалиха, което изправя страната пред нови избори или неутрално правителство до края на годината, което да се грижи за финансите и да подготви предсрочни избори в началото на следващата година. 

Президентът Серджо Матарела обяви, че това са единствените два варианта пред страната, след като третият кръг от преговори за коалиция приключи без успех. 

Двете партии с най-голяма подкрепа на изборите - крайнодясната "Лига" и антисистемната Движение "Пет звезди", обявиха, че предпочитат провеждане на нови избори, като призоваха вотът да е на 8 юли. 

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо вече заяви, че ще отхвърли всяко експертно правителство, което би предложил президентът Серджо Матарела.

Матео Салвини - лидерът на "Лига", която е част от коалицията, взела най-много гласове на изборите - 37, поиска Матарела да даде на коалицията му мандата за съставяне на правителство, като изрази увереност, че ще успеят да си набавят необходимите им гласове за парламентарно мнозинство. 

Източник: offnews.bg