Властите в непризната Приднестровска република са се обърнали за помощ към Русия заради натиск от страна на Молдова, съобщава Агенция ТАСС. Решението било взето от участниците в конгреса на депутатите, който се е провел в Тираспол. В резолюцията се казва, че депутатите трябва да се обърнат към Съвета на Федерацията и Държавната дума с молба за защита на Приднестровието „в условията на засилен натиск от страна на Молдова“.

В нея се отбелязва, че на територията на Приднестровската Молдовска република живеят над 220 хил. руски граждани, а Руската Федерация има уникален положителен опит на своите миротворци в Днестър, както и статут на гарант и посредник в преговорния процес.“

В резолюцията има и обръщение към международната общност с молба да не се допуска изостряне на отношенията между двете страни на Днестър и да се съдейства за възобновяването на пълноценния диалог.

Конгресът е свикан от президента на непризнатата република Вадим Красноселски. В него участват над 600 делегати, които представляват парламента, градските, районните и селските съвети, а също така и депутатите, които през 1990 год. са основали Приднестровската република.

Агенция ТАСС отбелязва, че отношенията между Кишинев и Тираспол са започнали да се влошават през 2020 год. когато за президент на Молдова е избрана Мая Санду. Тя отказва да се среща с Красноселски и направи няколко по-остри изказвания по адрес на Приднестровието.

Ситуацията се усложнява от началото на тази година след като властите в Молдова решиха да наложат мито на товарите, които преминават през страната на път за Приднестровието.

През 2022 год. Украйна затвори приденстровския участък на границата си с Молдова и от тогава стоки и товари могат да влизат в Приднестровието само през територията, контролирана от Кишинев. Обвиненията са, че Молдова използва уязвимото положение на Приднестровието, за да оказва натиск като блокира доставки на стоки.