Трайче Димков от ВМРО-ДПМНЕ повторно поиска референдум за договора за добросъседство с България, след като подобна инициатива не успя преди местните избори в Македония, пише Тоска.мк.

"Властта чрез крайно непрозрачен процес сключи договор за приятелство и добросъседство с България, който е небалансиран, носи обвързване само за нашата страна, без да предвижда никакви отстъпки от българска. Поради тези причини парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ ще внесе в парламента искане за организиране на референдум на който гражданите да се произнесат за този договор," казва Димков.

Според него също така и в момента договорът за добросъседство не е валиден, тъй като още не е ратифициран от македонския парламент. "ВМРО-ДПМНЕ уважава България като съсед, близък по много неща с Македония и като страна-членка на НАТО и ЕС, към които и ние се стремим.

В този аспект ние поддържаме да се градят приятелски отношения със съседна България, включвайки и един такъв договор. Но ВМРО-ДПМНЕ има забележки относно някои членове в договора, а най-конкретно за тези части, в които се признава обща история и се предвижда създаването на междудържавна комисия, която да обсъжда промените на учебниците в Македония.

"За ВМРО-ДПМНЕ е неприемливо отказването от македонското малцинство в България, както и очевидната нагласа в София да не признаят македонския език," казва още Димков.

Източник и снимка: Fakti.bg