Ръководителят на мисията на ЕС в Турция Хансьорг Хабер е подал оставка, пише Дневник.бг. Хансьорг Хабер критикува по-рано подхода на Турция в прилагането на мигрантското споразумение с ЕС и бе привикан миналия месец в турското външно министерство, за да обясни свой коментар по повод сделката, който обиди Анкара.

Говорителка на Европейската комисия потвърди, че Хабер ще напусне поста от август, без да посочва причина. "Наследникът му ще бъде назначен своевременно. Европейският съюз продължава да работи с Турция, която е ключов партньор и кандидат за членство".

Забележката, заради която Хабер трябваше да дава обяснения в турското външно министерство, бе всъщност германската поговорка "Започна по турски, свърши по германски".

Той я е споменал пред репортери, коментирайки споразумението за мигрантите, с думите "Тук се случи обратното. Започна по германски и свърши по турски". Министърът по европейските въпрос Волкан Бозкир заяви, че подобни изрази не подхождат на посланик.

Отношенията между Турция и ЕС се обтегнаха в последните месеци след сключването на мигрантската сделка. Макар да бе планирано тя да спре потока търсещи убежище през Егейско море, осъществяването ѝ бе обвързано с падане на визите за краткосрочно пътуване в Шенген за турските граждани.

За да се случи това, Анкара трябва да изпълни 72 правни критерия, сред които – промяна на дефиницията за тероризъм. Според Брюксел тя е прекалено широка и се използва за натиск върху опозиционно настроени групи в страната.