В битката си за пети президентски мандат в русия Владимир Путин не дава шанс на опонентите си. След смъртта на опозиционера Алексей Навални за държавния глава няма политическа заплаха. Но дали руската опозиция си отиде заедно с Навални? И колко руснаци стоят зад Путин и неговата агресивна война срещу Украйна? Отговорите на тези въпроси потърси екип на предаването „Европа в 15 минути” на „Дойче веле”.

Много от критиците на Путин са мъртви, зад решетките или в изгнание - като Дмитрий Гудков – бивш депутат от Руската Дума, а сега - един от най-яростните критици на Кремъл.

„Трябва да бъдем по-гневни. Трябва да сме по-яростни, за да се борим срещу този корумпиран и престъпен режим. Нямаме друг избор. Когато управлението убива опонента си, това означава, че режимът е твърде слаб”, коментира Гудков.

Дни след смъртта му съпругата на Навални – Юлия, направи изненадващото изявление от изгнание, в което категорично заяви, че ще продължи делото му. В речта си в Европейския парламент тя нападна лично президента Путин и го обвини за смъртта на съпруга ѝ.

„Имате си работа не с политик, а с кърваво чудовище", заяви тогава Навалная.

„Юлия е умна, харизматична и силна жена. Може би точно от това се нуждае Русия сега, за да структурира опозицията - женски протестни гласове”, коментира политологът Дмитрий Орешкин.

Президентът Путин е много популярен сред повечето руснаци: икономиката на страната не се е сринала въпреки западните санкции. Мегаполисът Москва блести така, сякаш войната никога не се е случвала.

Но щом напуснете Москва, блясъкът изчезва. На много места инфраструктурата на Русия е разрушена и датира от съветско време. Тази зима в няколко големи града се спукаха тръби, което накара хиляди руснаци да мръзнат в домовете си. Но в последно време почти никой не се осмелява да изрази открито недоволството си, камо ли да протестира публично срещу войната на Путин в Украйна. Повечето хора предпочитат да не рискуват да получат 10-годишна присъда на основание „дискредитиране на армията”.

Мнозина вярват на пропагандата на Путин. Той твърди, че в така наречената „специална военна операция” Русия защитава своята независимост от НАТО. Въпреки мобилизацията на младите мъже и загиналите войници, много руснаци все още стоят зад военните планове на Москва.

Сред противниците на войната са и група жени, решени да върнат мъжете си от фронта. От седмици те правят демонстрации на Червения площад, като полагат цветя на гроба на Незнайния войн. А тази зима с часове се редиха на опашка в студа, за да дадат гласа си за единствения кандидат за президент, който публично критикува войната - Борис Надеждин. Той се нуждаеше от поне 100 000 подписа, за да се яви на изборите. Надеждин получи дори повече, но беше дисквалифициран. Избирателната комисия заяви, че има „нередности” в подписите. Всички останали кандидати се смятат за лоялни на Кремъл. Някои от тях са напълно непознати на избирателите и точно на това разчита президентът Путин, смята опозиционният политик Гудков.

„Той може да бъде силен в сравнение с никому неизвестните лица. Но в случай на истинска конкуренция, мисля, че Путин ще загуби", казва Гудков.

Източник: https://nova.bg/