Извършената през февруари тази година биопсия на американския президент Джо Байдън е потвърдила, че той има базално клетъчен карцином и всичката засегната тъкан на кожата е била успешно отстранена, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Агенциите се позовават на официално изявление на лекаря на Белия дом Кевин О'Конър.

Байдън ще продължи да бъде под дерматологичен надзор като част от рутинното наблюдение на здравословното му състояние, но мястото на биопсията е заздравяло и не се нуждае от по-нататъшно лечение, уточни неговият лекар.

Миналия месец лекарите заключиха, че 80-годишният Байдън е в добро здравословно състояние и е способен да изпълнява задълженията си след рутинния медицински преглед на президента.

Че американският президент е в кондиция, потвърждава срещата му с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата са обсъдили войната в Украйна по време на лична среща в Белия дом, предаде ДПА.

Това е второто посещение на Шолц в Белия дом за близо 15-те месеца след встъпването му в длъжност. Той беше за първи път във Вашингтон в началото на февруари миналата година, когато темата за Украйна също играеше централна роля. По това време десетки хиляди руски войници вече се бяха събрали при украинската граница. Две седмици по-късно, на 24 февруари 2022 г., Русия нахлу в Украйна.

В кратко изявление, публикувано след разговорите, Белият дом съобщи само, че Байдън и Шолц са говорили за "продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на Украйна и за важността да се поддържа глобална солидарност с народа на Украйна", както и по други глобални въпроси.

"Искам да благодаря на всички вас за вашето силно и стабилно лидерство. Казвам го искрено. Това промени света", каза Байдън на Шолц в Овалния кабинет на Белия дом, преди да се затворят вратите и да започне личната им среща.

Пътуването на Шолц във Вашингтон беше определено като тихо работно посещение. Той дойде без журналисти или бизнес делегация, които да го придружават. Лидерите не проведоха също и пресконференция след своята среща.

Източник: БТА