Обединеното кралство обяви за свой крал Чарлз Трети на тържествена церемония. Съветът по наследяване на трона, проведен в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, обяви, че "принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна Кралица, става наш крал Чарлз III... Бог да пази краля!". 

Кралица Елизабет Втора почина в четвъртък на 96-годишна възраст след 70 години на британския трон. Погребението ѝ ще се състои след малко повече от седмица.

Съгласно британския закон 73-годишният Чарлз наследи майка си в момента на смъртта ѝ в четвъртък. Днес специалният Съвет по наследяване на трона, в който членуват стотици политици, епископи и високопоставени държавни служители, го обявява официално за крал на церемония, която се провежда в двореца "Сейнт Джеймс" и която за първи път в историята е излъчвана на живо по телевизията. 

Ще се старая да следвам примера, оставен от моята майка. Това каза Чарлз III, след като бе провъзгласен за монарх на
Великобритания след смъртта на кралица Елизабет II. Във втората част на церемонията кралят произнесе реч.

"Успокоен съм, че изказвате своите съболезнования с толкова обич и подкрепа. Всички ние като семейство сме подкрепени в тази голяма загуба. Aз, като крал на нашите нации, мога да кажа, че майка ми беше пример за обич, посветеност и отдаденост на своята служба в името на народите, Ние сме благодарни на нейната вярност към дълга си. Тя ни научи на дълг и отговорност към короната. Тази отговорност поемем аз и във всяко действие ще се старая да следвам примера, оставен от майка ми - да търся мир, хармония и просперитет на всички народи", заяви крал Чарлз III.

Новият монарх положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британския закон.

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата.

 

Източник: 24 часа

Снимки: DailyMail