Родерих Кизеветер, депутат от опозиционния Християндемократически съюз, обвини кабинета на германския канцлер Олаф Шолц, че работи в полза на Путин, като постоянно отлага доставките на оръжия за Украйна. Той заяви това в интервю за германската телевизия Ен Те Фау.

„Това е екстремна война на изтощение, причинена от колебание в подкрепата. Може би, дори особено, от страна на Германия“, каза политикът.

Той отбеляза, че украинските войници се сражават в среда, в която германският парламент никога не би изпратил германски военни – без въздушно превъзходство, на фона на изключителен недостиг на боеприпаси, затруднено снабдяване с резервни части и проблеми с ротацията на личния състав.

Кизеветер припомни, че страната му е предала на Украйна само 16 танка „Леопард“ (Leopard). В същото време Германия е отказала да участва в „коалицията за изтребители“, въпреки че е можела да предостави около 30-40 от своите самолети „Юрофайтър“ (Eurofighter), които скоро ще бъдат изведени от експлоатация. А сега, поради липса на политическа воля, Германия все още отлага прехвърлянето на крилати ракети „Таурус“ (Taurus).

„Германия трябваше да започне масово производство на боеприпаси през зимата. Британците предложиха осемкратно увеличение на производството на боеприпаси. Германците не направиха нищо. Това позволи на руснаците да се окопаят дълбоко. (...) Ако Украйна беше получила западни изтребители още в началото, (руската) отбрана можеше да бъде унищожена отдавна“, смята политикът.

Той допълни, че освен лозунга „ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, е трябвало да се заяви и че „трябва да помогнем възможно най-бързо и най-много“.

Източник: БТА