Осемдневният краен срок за венецуелския президент Николас Мадуро да обяви нови избори, поставен му от седем държави от ЕС, изтича днес. След изтичането му Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция са заявили, че ще признаят за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предадоха ДПА и Ройтерс.

На митинг в Каракас пред привърженици снощи Мадуро отхвърли искането на европейските държави като "безочливо" и заяви, че той е законният държавен глада на страната си. На друг митинг наблизо Гуайдо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато се бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент.

На проправителствения митинг социалистът Мадуро се провикна: "Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори". Митингът бе в чест на 20-годишнината от първото встъпване в длъжност като президент на покойния Уго Чавес.

Опозиционният депутат Армандо Армас окачестви като поредната провокация идеята на Мадуро за предсрочни парламентарни избори. "Мадуро не е президент и т.нар. Учредително събрание няма легитимност, няма стойност", се казва в изявлението на депутата от Националното събрание (парламента). Подчиненият на Мадуро Върховен съд е обявил за незаконно Националното събрание, след което Мадури свика свое Учредително събрание, припомниха агенциите.

Те отбелязаха, че позициите на Николас Мадуро се доразклатиха, след като вчера бе разпространено видео, в което един генерал от венецуелските ВВС изрази подкрепа за Хуан Гуайдо, провъзгласил се за временен държавен глада до произвеждането на избори. Генерал Франсиско Янес заяви, че "90% от армията не е с диктатора, а с народа на Венецуела, след което командването на въоръжените сили го заклейми като предател.

 

Източник и снимка: Дарик