„Националният изпълнителен комитет на НФСБ настоява президентът Румен Радев да се извини на българския народ за повторното недостойно и унизяващо нацията поведение, поругало както свещения български език, така и националното достойнство на всеки българин“. Това се казва в позиция на партията на Валери Симеонов, информира dnevnik.bg. Повод за възмущението на „патриотите“ е за срещата между държавния глава и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който бе проведен на 1 март в Президентството на английски език.

"На 01 март 2019 г. в Президентството на Република България президентът Радев разговаря с генералния секретар на НАТО г-н Йенс Столтенберг не на официалния български език, а на чужд език – английски. Унизително, цинично и арогантно! Като че ли българското Президентство е столова в централата на НАТО!", роптаят от ръководството на НФСБ. Според тях с поведението си президентът Радев нарушава не само чл. 3, но и чл. 36, ал. 1 от Конституцията, който прокламира, че "ползването на българския език е право и задължение на българските граждани", но и "унижи не само свещения език на Вазов, Ботев и Хайтов "език свещен на нашите деди", но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява".

Унижи го за втори път, след като позорно и гузно премълча назидателната реч на Руския патриарх Кирил точно преди една година", посочват още от НФСБ.

"Между другото г-н Радев, на какъв език, бихте посрещнали президента на република Турция Реджеп Тайип Ердоган?", питат от НФСБ.

"Съзнавайки, че юридически трудно бихме обосновали достатъчна тежест на нарушението, за да искаме отстраняване от длъжност на президента за нарушение на Конституцията по чл. 103 от основния ни закон, ние се обръщаме към основния блюстител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на действията на държавния глава", настояват "патриотите" на Валери Симеонов.

Снимка: Пресцентър на президента