Представители на НАТО и Русия обсъдиха мащабните военни учения и договора от 1987 г. за ликвидиране на ракетите със среден обсег, който САЩ заплашиха да напуснат, предаде Reuters. Това бяха първите преговори между бившите противници от Студената война от май насам.

Напрежението между Запада и Москва нарасна, особено заради анексирането на Крим през 2014 г. и руското участие в конфликта в Източна Украйна.

Двете страни проведоха открит обмен на мнения за Украйна, руските учения "Восток" и натовските "Трайдънт джънкчър", както и за Афганистан и хибридните заплахи за сигурността, се казва в изявление на НАТО. Този месец Северноатлантическият алианс започна в Норвегия най-големите си военни учения от края на Студената война. Швеция и Финландия се сближиха с НАТО, притеснени от руската роля в размириците в Украйна.

Войските на НАТО маневрират близо до границите на Русия, която през септември проведе мащабните учения "Восток". И двете страни бяха недоволни от ученията на другата, важна роля в които играе демонстрацията на сила и възпирането. През последните години мащабите на ученията на Русия и НАТО нарастват заедно с повишаването на напрежението между Москва и Запада.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да направи промени, за да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Москва отрича да го е нарушавала.

 

Източник: Факти.БГ