Федералният канцлер Олаф Шолц обяви днес, че Германия щателно разследва изтекъл аудиозапис на армейски офицери, които обсъждат секретни материали относно войната в Украйна, предаде Франс прес.

„Това е много сериозен въпрос и затова сега е обект на много внимателно, много задълбочено и много бързо разследване“, заяви Шолц по време на посещение в Рим.

Записът от среща на висши служители на Бундесвера е бил прихванат и публикуван от руска медия. Разговорът между представители на германската отбрана, обсъждащи чувствителни въпроси, свързани с Украйна, беше организиран от платформата за аудио и видеоконференции Вебекс (Webex).

Ръководителката на руската държавна телевизия Ар Ти  (RT) Маргарита Симонян публикува в петък аудиозапис от 30-минутен разговор. В него висши офицери от ВВС обсъждат теоретичните възможности за разполагане на германски крилати ракети „Таурус“ в Украйна.

Германското министерство на отбраната сега разследва дали е възможно да са били подслушани поверителни съобщения, съобщи ДПА, като се позова на говорител на ведомството.

Обменът на мнения, който се чува на аудиозаписа, засяга въпроса дали крилатите ракети „Таурус“ теоретично биха могли технически да имат капацитет да унищожат построения от Русия мост към украинския полуостров Крим, анексиран от Москва в нарушение на международното право.

В аудиозаписа се споменава също, че британците имат „няколко души на място“ във връзка с разполагането на техните крилати ракети „Сторм шадоу“, доставени в Украйна.

Някои виждат това като индикация, че френските и британските сили оказват помощ при контрола на целите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон веднага отрече тези твърдения.

Канцлерът Олаф Шолц много пъти е изключвал възможността за доставяне на германски ракети „Таурус“ на Украйна, въпреки многократните искания от страна на Киев, с аргумента, че се опасява, че Германия може да бъде въвлечена по-дълбоко във войната, започната от Кремъл през февруари 2022 г.

Източник: БТА