Президентът на Франция Еманюел Макрон изненадващо, но обяснимо на фона на резултатите от евроизборите, обяви, че разпуска Националното събрание и насрочва извънредни парламентарни избори на 30 юни и балотаж на 7 юли.

„Изборните резултати не са добри за моето правителство. Не мога да се правя, че нищо не се е случило“, допълни той. „Възходът на националистите е опасност за нашата страна и Европа. Това е тежко, но нужно, решение. За доверието в нашата демокрация трябва да се произнесе суверенът, народът, гласоподавателите. Чух вашите послания и тревоги.“

По-рано за предсрочни избори призова лидерът на крайнодясната партия Жордан Бардела. Партията му „Национален сбор“ печели убедително европейските избори във Франция с 32,4 процента от гласовете. Това става ясно от екзитпол на френския Институт за изследване на общественото мнение, предаде специалният пратеник на БТА Любомир Мартинов.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия – „Плас Пюблик“ с 14,3 процента.

Крайнолявата „Непокорна Франция“ печели битката за четвъртото място с дясноцентристката „Републиканците“. Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още „Еколозите“, с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната „Реконкиста“, която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.