Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че ще досажда на неваксинираните докрай и ще направи живота им труден, предизвика полемика в парламента, където тъкмо бяха подновени дебатите за въвеждане на ваксинационен пропуск, като част от опитите да се възпре разпространението на коронавируса в страната, предаде Франс прес.

Заради създалата се полемика в пленарната зала, председателят на Националното събрание преустанови дебатите, проточили се тази нощ. Малко преди това депутатите подновиха обсъждането на законопроекта, след като бяха преустановили изненадващо дебатите в нощта на понеделник срещу вторник. Политици от крайнолявото и крайнодясното пространство също реагираха на думите на Макрон.

Лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон определи думите на Макрон като потресаващи. "Осъзнава ли какво говори? СЗО говори за убеждаване вместо за принуждаване, а той говори за още по-голямо досаждане на неваксинираните. Това е потресаващо", заяви в туит той.

Според лидерката на Национален сбор Марин Льо Пен един президент не трябва да говори подобни неща. "Гарантът на единството на нацията упорства в това да разделя народа и уверява, че иска да превърне неваксинираните в граждани втора категория. Макрон е недостоен за поста си", заяви тя.

Принудителна ваксинация няма да има, но ще бъде ограничен достъпът до социалния живот на неваксинираните, обеща държавният глава. От 15 януари неимунизираните няма да могат да влизат в ресторанти, кафенета, театри и кина.

 

Източник: DarikNews