Македония затвори границата си „напълно” за нелегални имигранти, след като Словения, Хърватия и Сърбия обявиха, че въвеждат нови рестрикции при допускането на мигранти на своя територия.

Това обяви представител от македонската полиция, цитиран от Ройтерс. Македония пускаше малък брой сирийци и иракчани през границата си, но сега изцяло затваря границата след предприетите действия от съседите й. „Затворихме границата напълно”, обяви представителят.

Според македонското вътрешно министерство не са влизали мигранти от Гърция вчера. Около 1000 мигранти чакат в бежански лагер на македонска територия до границата със Сърбия, докато повече от 400 бедстват в „ничия земя” между Сърбия и Македония. Те отказват да се върнат в Македония, но в същото време не са допускани да влязат в Сърбия.

Междувременно Унгария обяви, че ще изпрати още полицаи и войници по южната си граница, за да се засили патрулирането. „Унгария ще увеличи защитата на границите си и ще обяви кризисна ситуация заради миграцията към страната”, каза вътрешният министър Шандор Пинтер.

Той припомни, че Словения, Хърватия и Сърбия са предприели всички възможни стъпки за ограничаване притока на мигранти. По думите му Унгария е предприела действия и по границата с Румъния с цел възможност вдигане на ограда в рамките на 10 дни, ако е необходимо. Страната вече изгради ограда по границата със Сърбия и Хърватия.

 

Източник: News.bg