Сеймът в Литва единодушно прие резолюция, с която обяви, че руските въоръжени сили и наемници са извършили масови военни престъпления на територията на Украйна, особено в градовете Буча, Ирпен, Мариупол, Бородянка и Гостомел, съобщава местният сайт Delfi.lt.

Депутатите определят случващото се от 24 февруари насам в Украйна за „геноцид срещу украинския народ“. В документа се отбелязва, че всички виновни трябва да бъдат подведени под отговорност и че светът трябва да създаде Специализиран международен трибунал, който разследва агресията на Русия срещу суверенна Украйна.

„Руската федерация, въоръжените сили, на която съзнателно и системно избират граждански обекти за бомбардировки, е държава, която поддържа и осъществява тероризъм“, се казва в резолюцията.

„Започналото през февруари нападение на Русия доведе до смъртта на хиляди мирни жители, разрушаване на гражданската инфраструктура. Има съобщения за сексуално насилие над украински жени и деца, отвличане на хора и други престъпления.

Кремълският режим се стреми да унищожи украинската нация, за това подобни действия трябва да бъдат признати за геноцид, а Русия е държава, която поддържа тероризма“, твърди парламентът в Литва.

Руският депутат Алексей Чепа нарече Литва държава-сателит на САЩ. Според него Литва ще загуби възможностите си за търговски отношения с Русия след днешното решение, съобщава Gazeta.ru. Сенаторът Владимир Джабаров пък определи решението на Литва като „шизофрения“.