Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов са имали среща с Кийт Блънт, който e на официално посещение в страната ни до 11 май

 

Командирът на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт е в България, за да обсъжда изграждане на морски координационен център във Варна като част от структурата на силите на Алианса по източния фланг. Това съобщават от Министерство на отбраната.

От него се разбира и, че началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов са имали среща с Блънт, който e на официално посещение в страната ни до 11 май. По време на разговорите е обсъдено изменението на средата за сигурност в Черноморския регион и произтичащите от войната в Украйна заплахи за страните-членки на НАТО в морския домейн, пишат от МО.

Вицеадмирал Блънт е бил запознат с текущите процеси, свързани с развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на България. Разгледани са били и дейностите и етапите по изграждането на допълнителен отбранителен потенциал на Алианса за засилване на военното присъствие по източния фланг, както и 360-градусовия подход за реагиране при заплахи.

Акцент е поставен върху предното присъствие на НАТО в Черноморския регион. Съвместяването на националните способности в морския домейн с колективните механизми за отбрана намери отзвук при обсъждането на изграждане на морски координационен център във Варна като част от структурата на силите на Алианса по източния фланг, добавят от българското военно министерство. Изтъкната е била необходимостта да бъдат продължени инвестициите в отбраната на национално ниво като се поддържа постоянен баланс между възможностите на държавата и нуждите на видовете въоръжени сили.

Визитата на вицеадмирал Блънт ще продължи във вторник във Варна, където той ще се срещне с командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Въпросният център бе заложен още преди три години в съвместното изявление след срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов. В него бе изрично записано, че "САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие". Според съобщението ставаше дума за провеждане на военноморски операции за укрепване на колективната сигурност по югоизточния фланг на Алианса.

 

 

Източник: https://fakti.bg/