Опитите на Русия да сключи голяма сделка с Китай за строителството на газопровода „Силата на Сибир 2“ забуксуваха, съобщава Gazeta.ru като се позовава на Financial Times. Причината е, че Пекин има свои условия за цените и обема на доставките.

Според източници на изданието Китай настоява за цени близки до силно субсидираните цени за руския пазар и освен това е готов да купува само една малка част от планирания годишен капацитет на тръбопровода, който възлиза на 50 млрд. куб. метра газ.

Реализацията на този проект може да спаси Газпром от загуби в размер на 6,9 млрд. долара на фона на спада на износ за Европа.

„Китай смята, че времето е на негова страна. Има възможност да изчака и да получи от руснаците максимално изгодни условия, докато вниманието към руско-китайските отношения не се измести в друга посока“, е коментирал директорът на Руския евразийски център Кранеги в Берлин Александър Габуев.

По-рано Русия изнасяше в Европа газ за около 10 долара на 1 млн. британски топлинни единици, дотирайки вътрешния пазар. Но  доставките към ЕС паднаха до 22 млрд. куб. метра през 2023. Преди началото на войната в Украйна те бяха в размер на 230 млрд. куб. метра. Експерти прогнозират, че след изтичането на договора за транзит с Киев, доставките могат да спаднат още. Невъзможността на Газпром да се договори за „Силата на Сибир 2“ може да доведе до спад в печалбите за 2029 год. с почти 15%.