Китайски военни самолети прелетяха близо до средната линия, разделяща Тайванския проток. По това време американски изтребители бяха вдигнати в небето над Тайван, за да предотвратят заплахата. Обикновено нито една от страните не пресича средната линия. Въпреки че самолетите са се върнали, китайските кораби все още са в опасна близост до острова.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Всички военни части на китайската армия са приведени в най-висока степен на готовност. Според местни жители в района срещу Тайван са забелязани бронирани автомобили. В същото време небето на Китай остава отворено за конвенционални самолети, а край бреговете има много товарни кораби.

Напрежението между страните възникна покрай пристигането в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Във връзка с посещението й китайското външно министерство вече заяви, че "САЩ ще платят цената".

"Посещението на Пелоси в Тайван ще бъде груба намеса във вътрешните работи на Китай и ще доведе до много сериозни събития и тежки последици. Китайската страна още веднъж предупреждава САЩ, че КНР е в състояние на повишена готовност, че китайската армия в никакъв случай няма да остане безучастен наблюдател и определено ще предприеме решителни и ефективни контрамерки за защита на суверенитета и териториалната цялост", подчерта говорителят на Министерството на външните работи на КНР Джао Лицзян.

Японските медии съобщават, че осем изтребителя и пет самолета за презареждане с гориво са излетели от базата на САЩ в Япония. Те вероятно ще ескортират самолета.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че Тайван е повишил бойната готовност на армията за очакваното посещение на Пелоси.

Преди минути стана ясно, че Пелоси вече е кацнала в Тайван. Според непотвърдена информация тя ще остане до утре следобед на острова.

 

Източник: OFFNews