Севернокорейският лидер Ким Чен-ун представи нов всеобхватен закон, който трябва да пресече чуждото влияние, съобщават световни информационни агенции. Предвижда се смъртна присъда или затвор до 15 години за притежанието и гледането на филми от САЩ, Япония или Южна Корея.

Тежки санкции са предвидени и за тези, които използват жаргонни думи или пък се обличат с друхи от чужбина. Специално внимание се обръща и на младите хора и влиянието, което южнокорейската култура им оказва. Прическите на популярните кей поп звезди вече са забранени в Северан Корея.

Според анализатори новото затягане на контрола в страната цели да се ограничи чуждото влияние, тъй като животът в Северна Корея е станал още по-труден. Пандемията изолира комунистическата страна, която в момента е прекратила дори търговията с Китай.

Новият закон насърчава взаимното наблюдение. Той предвижда наказание за ръководителя на дадена фабрика, ако негов служител е хванат в нарушение. Предвиждат се наказания и за родителите, чиито деца създават проблеми. Според южнокорейски журналист, целта на новите ограничения е да се разбият мечтите и очарованието, които Юга оформя в младото поколение на Северна Корея.
"С други думи, режимът стигна до заключението, че може да се формира чувство на съпротива, ако се допуснат култури от други страни."
 

Източник: BBC