Южнокорейското правителство проверява информации, разпространени от американски медии, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е в нестабилно здравословно състояние след претърпяна операция, съобщава БТА.

Представители на южнокорейското министерство на националното обединение и на Националната разузнавателна служба на Южна Корея заявиха, че засега не могат да потвърдят информацията.

Спекулациите за здравословното състояние на Ким Чен-ун се появиха, след като 36-годишният диктатор пропусна празнуването на рождения ден на покойния си дядо Ким Ир Сен, който се отбелязва на 15 април, съобщава DailyMail.

За последно Ким Чен-ун е видян на 11 април, когато е участвал в правителствено заседание. Американски информатори твърдят, че състоянието му е критично след претърпяна сърдечна операция. Дори се коментира, че управлението на Северна Корея може да се поеме от сестра му Ким Йо-джонг, която е сред висшите политици в страната.

По-рано днес Южна Корея съобщи, че в северната й съседка не се наблюдава „специално движение“, което най-вероятно означава, че състоянието на Ким Чен-ун не е толкова тежко.