В първото си публично изявление, след като бе съобщено, че е набрал над необходимия брой електорални гласове, Джо Байдън представи пред свои поддръжници в Уилмингтън, щата Делавър, своята подгласничка Камала Харис, предадоха Ройтерс, ДПА и АП. Харис ще бъде първата жена, първата чернокожа американка и първата американка с индийски корени, която ще бъде вицепрезидент на САЩ, отбелязаха агенциите.

В предварително подготвена реч тя заяви, че Байдън е имал "смелостта да разруши една от най-значимите бариери" в страната и да подбере жена за кандидат-вицепрезидент. Харис окачестви изборната победа като "възвестяване на нов ден за Америка" и каза, че избирателите са отправили ясно послание с надежда за "единство, благоприличие, наука и също истина". Избраната за вицепрезидент похвали бъдещия си шеф като "изцелител", "обединител", "преминал изпитания" и "стабилен". 

В речта си 56-годишната Харис, която е сенатор от Калифорния, отчете заслугите на жените и особено на чернокожите жени.

"Тази вечер аз си мисля за тяхната борба, тяхната решимост и силата на тяхното прозрение", каза тя, облечена в бял костюм в чест на активистките за избирателни права на жените. "Аз може да съм първата жена на този пост, но няма да съм последната, защото всяко малко момиченце, което ни гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите", предрече Камала Харис.

"Ще се опитам да бъда вицепрезидент, който Джо Байдън беше за президента Обама: лоялен, честен и подготвен, събуждащ се всеки ден, мислейки за вас и вашите семейства", каза още тя. 

Източник: Мениджър.News

Снимка: Sergio Flores/Bloomberg