Две комисии в Европейския парламент ще изслушат днес кандидата за еврокомисар на България Илиана Иванова. Те ще оценят нейните компетенции да стане комисар на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, за да заеме поста на вицепремиер и министър на външните работи.

Очаква се Илина Иванова да поеме ресорите иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Тя ще бъде изслушана от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование. Изслушването ще продължи три часа, като Иванова ще трябва да отговори на 25 въпроса.

Веднага след това ще се проведе заседание при закрити врата, на което председателите и представителите на политическите групи на двете комисии ще оценят дали тя е подходяща за поста. Окончателните резултати ще бъдат оповестени утре. Ако бъде одобрена, кандидатурата на Иванова ще трябва да бъде гласувана и от целия ЕП, което ще стане по време на сесията в Страсбург, следващата седмица. Преди да стане кандидат за еврокомисар за България Илиана Иванова беше българският представител в Европейската сметна палата, а преди това е била и евродепутат от ГЕРБ.

 

Източник: БНТ