Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън избра за свой кандидат за вицепрезидент сенаторката от Калифорния Камала Харис, съобщи предизборният му щаб, цитиран от световните агенции.

В случай на победа на Байдън на президентските избори на 3 ноември 55-годишната Харис ще стане първата чернокожа жена вицепрезидент в историята на САЩ. Ройтерс отбелязва, че Камала Харис ще бъде подходящ партньор на Байдън в битката му с президента републиканец Доналд Тръмп за Белия дом.

Самият Тръмп заяви вчера, че бил изненадан от решението на Байдън да избере за свой вицепрезидент чернокожата сенаторка Камала Харис, съобщиха световните агенции.

"Бях малко изненадан, защото тя беше много посредствена" по време на кампанията за първичните избори на демократите, спечелени от Джо Байдън, заяви Тръмп, цитиран от Франс прес, на пресконференция в Белия дом. "Тя имаше много лоши резултати на първичните избори" добави той.

Президентът каза също, че Харис се е държала "много гадно" спрямо Байдън на дебатите на първичните избори, когато сенаторката от Калифорния остро атакува бившия вицепрезидент за някогашните му позиции относно политиката за премахване на расовата сегрегация през 70-те години.

"Тя прояви силно неуважение към Джо Байдън и е трудно да избереш някой, който проявява такова неуважение", посочи Тръмп. Той обрисува Харис като отстояваща твърде леви убеждения и увери, че тя иска да вдигне данъците, да ореже финансирането на американските въоръжени сили и да забрани фракинга, съобщи Асошиейтед прес.

Източник: БТА

Снимка: Ройтерс