63-годишният Антонио Таяни е новият председател на ЕП, предаде БТА. Преди минути приключи четвъртото гласуване, а той беше избран с 351 гласа. Италианецът е роден в Рим, а досега беше сред 14-те зам.-председатели на ЕП. Таяни е бил евродепутат и от 1994 до 2008 година, Той е дългогодишен депутат и бивш комисар по транспорта.

Досега Таяни се е числил към три политически сили, сред които организацията на младите италиански монархисти. Той е сред основателите на Форца Италия на Силвио Берлускони.

Таяни е юрист, завършил е обучение за диспечер в Италианските военновъздушни сили, бил е водещ на телевизионни предавания и специален пратеник в Ливан, СССР и Сомалия. Той е бил е говорител на първото правителство на Берлускони. Многократно от 2002 г. насам Таяни бе преизбиран за един от десетте зам.-председатели на ЕНП.

Заяви, че програмата му е предопределена от дневния ред на Европа - борба с тероризма, справяне с имиграцията и усилия за повече работни места.

До неговият избор се стигна след като Европейският парламент не успя да избере в три тура новия председател на институцията, съобщи по-рано досегашният председател Мартин Шулц, цитиран от БТА. Така в четвърти тур изборът остана между двама италианци, които събраха най-много гласове.

Това са италианците Антонио Таяни (Европейска народна партия) и Джовани (Джани) Питела от групата на социалистите и демократите. В третото гласуване Таяни е получил 291 гласа, а Питела - 199. Първоначално претендентите бяха седем, но председателят на групата на либералите и демократите Ги Верхофстат се оттегли.

Шестимата, за които беше гласувано днес са Елеонора Форенза (група "Европейска обединена левица"/Италия), Джийн Ламбърт (Зелени/Великобритания), Джани Питела (социалисти и демократи/Италия), Лауренцио Ребега ("Европа на народите и свободата"/Румъния), Хелга Стевенс (Европейски консерватори и реформатори/Белгия), Антонио Таяни (Европейска народна партия/Италия).

Нито един от кандидатите не постигна абсолютно мнозинство от подадените валидни бюлетини (342) на първия тур.

Източник и снимка: Vesti.bg