Доналд Тръмп се ръкува през границата с водача на Северна Корея Ким-Чен Ун и прекрачи демаркационната линия, с което стана първият действащ президент на САЩ, стъпил на севернокорейска територия, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

В миналото в КНДР са пребивавали двама бивши американски президенти - Джими Картър през 1994 и 2010 г. и Бил Клинтън през 2009 г.

Тръмп каза на събеседника си, че за него е голяма чест да бъде на това място. "Горд съм, че стъпих в Северна Корея отвъд линията", обяви той и добави, че се чувства прекрасно. Чрез преводач Ким Чен-Ун поздрави Тръмп, че е прекрачил демаркационната линия, което нарече "смел и решителен акт", който "означава, че искаме да сложим край на неприятното минало".

Ким Чен-Ун премина линията и стъпи на южнокорейска територия и тогава президентът на САЩ каза, че ще го покани в Белия дом.

Тази трета среща на Тръмп и Ким стана пред обективите на телевизионни камери и предавана на живо по американски новинарски канали.

Засега няма признаци за пробив в замрелите преговори за ядрено разоръжаване на Северна Корея, отбеляза АП. Според ТАСС двамата лидери са започнали преговори в т.нар. Дом на свободата от южната страна на границата.  

Снимка: Ройтерс