Бундестагът в Германия прие резолюция, с която признава масовото избиване на арменци в Османската империя като геноцид. Документът визира събитията от 1915 год. и беше приет почти единодушно от депутатите. Само един от тях гласува „против“, а втори се въздържа.

Решението предизвика и ответната реакция на Турция. Анкара е отзовала посланика си в Германия за консултации, съобщават турските информационни агенции. Вицепремиерът на Турция Нуман Куртулумуш пък определи решението на германските депутати като „историческа грешка“.

Любопитна подробност е, че в немския език не съществува думата „геноцид“ във вида, в който присъства в много от езиците по света. Германците използват думата Völkermord.

В приетата днес резолюция се казва, че избиването на арменците е „най-голямата катастрофа, предизвикала огромни последствия в хилядолетната история на арменския народ“. Турция не приема думата „геноцид“ и не е съгласна с това определение.

Властите в Анкара отричат, че при събитията от 1915 год. са избити 1,5 млн. арменци. Смятат, че реалният брой на жертвите е между 300 и 500 000 души и точно толкова турци. Събитията от преди век в Турция се тълкуват като гражданска война.

 

Източник и снимка: Gazeta.ru