Германия обяви три региона в България за рискови заради коронвируса, съобщиха от външното ни министерство. Това са Варна, Благоевград и Добрич.

Основание за определяне на определен район за рисков са 50 нови случаи на заразени на 100 000 жители за последните седем дни.

Пристигащите от тези области ще подлежат на задължителен PSR тест, а до получаване на резултата, е в сила задължителна 14-дневна карантина.

Тестът трябва да се направи до 72 часа след влизане на германската територия. Допуска се тестване и в страната на отпътуване, ако то е извършено в сертифицирана лаборатория в рамките на 48 часа преди влизане в Германия.

Препоръчва се при отрицателен тест да се извърши нов няколко дни по-късно, тъй като е възможно дадено лице към момента на първия тест да е носител на болестта, но в начален етап, когато наличието на вируса не може да бъде регистрирано.

Вторият тест не е задължителен, но здравните власти имат право да го изискат, ако считат за необходимо, уточнямат от МВнР.

По-рано туроператори предупредиха, че има риск Германия да прекрати чартърната си програма заради повишения брой на заболели, които се отчетат в страната ни.