"Гръцкият парламент ще гласува следващия месец за узаконяване на еднополовите бракове и осиновяването", заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис, предизвиквайки силно разединение в страната, предаде АФП.

"Проектозаконът ще бъде представен на следващото заседание на кабинета идната седмица", съобщи Мицотакис от Давос.

"Изключително оптимистично съм настроен, че той ще се превърне в гръцки закон през първите две седмици на месец февруари", добави премиера.

Консервативният министър-председател, който популяризира законопроекта, заяви, че съществуващите правила за подпомагане на репродукцията няма да бъдат променяни, за да се даде право на еднополовите двойки на сурогатно майчинство.

Въпросът е приоритетен за основната опозиционна левица "Сириза", чийто лидер Стефанос Каселакис заяви, че той и американският му съпруг искат да станат родители чрез сурогатно майчинство.

Очаква се законопроектът да бъде подкрепен както от "Сириза", така и от социалистическата партия "ПАСОК".

Основна пречка по въпросите на еднополовите двойки е дългогодишната опозиция на влиятелната Гръцка православна църква.

Но архиепископ Йеронимос, глава на Гръцката църква, обяви, че тя "няма да вдигне оръжие" срещу еднополовите бракове и осиновяването.

Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството от гърците подкрепят еднополовите бракове, но се противопоставят на сурогатното майчинство.

Източник: https://dariknews.bg/