Министрите на финансите на страните от Г-7 се договориха да поемат ангажимент за световен глобален корпоративен данък от най-малко 15 процента, предаде Ройтерс.

"Необходимостта от национални данъци за дигиталните услуги ще отпадне веднага след като бъде въведено глобалното решение", посочи британският финансов министър Риши Сунак, който председателства срещата в Лондон.

"След години на дискусии финансовите министри от Г-7 постигнаха историческо споразумение да реформират световната данъчна система, за да я направят подходяща за глобалната дигитална ера", допълни Сунак.

Споразумението, което може да лежи в основата на глобален пакт през следващия месец, има за цел да сложи край на десетилетие „надпревара до дупка“, в която страните се състезаваха да привлекат корпоративни гиганти с ултраниски данъчни ставки и освобождавания.

Това от своя страна струва на публичните им каси стотици милиарди долари - недостиг, който сега трябва да възстановят още по-спешно, за да платят за огромните разходи за подпомагане на икономики, опустошени от коронавирусната криза.

Министрите се съгласиха също така да накарат компаниите да декларират въздействието си върху околната среда по по-стандартен начин, така че инвеститорите да могат по-лесно да решат дали да ги финансират.

Богатите нации се борят от години, за да се споразумеят за начин за събиране на повече приходи от големи мултинационални компании като Google, Amazon и Facebook, които често отчитат печалби в юрисдикции, където плащат малко или никакъв данък.

Източници и снимка: БТА и Ройтерс