На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Предвижда се запазването на отстъпките от бюджетните вноски за Австрия, Дания, Холандия, Германия и Швеция.

Мишел уточни, че се предвижда отпускането на бюджетни средства да бъде спирано при заплахи за върховенството на закона, като решенията ще бъдат взимани с квалифицирано мнозинство. Фон дер Лайен посочи, че отпускането на средства от фонда за възстановяване ще бъде обвързано с изпълнението на препоръките на ЕК за развитието на националните икономики чрез т.нар. европейски семестър.

Източник: БТА

Снимка: Ройтерс