Европарламентът одобри преди минути споразумението за Брекзит и след гласуването депутатите изпяха старата шотландска песен Auld Lang Syne, чийто текст е написан от Робърт Бърнс. Така приключва продължилата почти четири години работа по развода между Обединеното кралство и ЕС, предаде Dnevnik.bg.

Споразумението бе одобрено с 621 гласа "за", 49 "против" и 13 "въздържал се".

Британските ни колеги "винаги внасяха хумор, чар, интелигентност... поне някои от тях. И нека си признаем, понякога и инат", каза главният представител на Европарламента в преговорите Ги Верхофстад. "От името на всички групи, мога да кажа само: ще ни липсвате!"

"Днешният вот не е гласуване за или против Брекзит, а гласуване за подреден Брекзит срещу дивашки, твърд Брекзит. Ще бъда честен - ако можехме да спрем Брекзит с гласуване "не" днес, пръв щях да го препоръчам, но не е така", каза още той. "В последните седмици получих хиляди мейли от британци, които искат или да останат, или да се върнат. Не ми се случва често, но не знам как да отговоря. Защото това решение не е в нашите правомощия. Но това не значи, че не носим отговорност да гарантираме, че съюзът, в който ще се върнат, ще бъде друг - ефективен и по-демократичен. Този вот не е "сбогом", а по мое мнение - само "довиждане".

Завършващата днес кратка сесия на ЕП ще бъде последната за 72-ма британски евродепутати. Техните места предстои да бъдат преразпределени. От февруари общият брой на евродепутатите намалява - от 751 досега на 705 занапред.

За евродепутати от държави, които предстои да се присъединят към ЕС, ще бъдат запазени 46 места от освободените от британците мандати. Останалите 27 места ще бъдат разпределени между 14 държави. Броят на евродепутатите няма да бъде намален за нито една страна, а при преразпределението на 27-те мандата някои държави ще получат между едно и пет допълнителни места заради промени в броя на тяхното население. Преразпределението не засяга България и тя ще запази броя от 17 евродепутати.

Процедурата трябва да приключи до 31 януари, когато знамето на Великобритания пред ЕП ще бъде свалено и отнесено в Музея на европейската история. С настъпването на 1 февруари ще завърши британското членство в ЕС, продължило едва 47 години.

До края на февруари се предвижда Европейската комисия да представи предложение за насоките в преговорите с Лондон за бъдещите отношения. Очаква се насоките да бъдат утвърдени от Европейския съвет, а преговорите следва да приключат до края на годината, макар европейски служители да изразиха скептицизъм, че това е възможно. В този преходен срок от 11 месеца Великобритания остава длъжна да изпълнява решенията на ЕС, без да участва в тяхното обсъждане и приемане.

Снимка: Ройтерс