Евродепутати призоваха Върховния представител на ЕС по въпросите на сигурността Федерика Могерини да се въведат персонални санкции срещу руския президент Владимир Путин. За това съобщава РИА Новости. Изданието уточнява, че писмото до Могерини е подписано от 57 евродепутати.

В него се уточнява, че персонални санкции трябва да се въведат срещу лицата, носещи пряка отговорност за отвчането на украинския летец Надежда Савченко. В списъка освен Путин влизат и шефът на Федералната служба за разследване Александър Боротников, шефът на Следствения комитет Александър Бастиркин, лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република Игор Плотницкий и редица следователи и съдии.

Евродепутатите смятат, че на Путин и останалите 28 посочени лица трябва да се забрани издаването на европейски визи, да се замразят активите им и да се конфискува цялото им имущество, което е на територията на Европейския съюз.

Украинката Надежда Савченко в момента е подсъдима и основен обвиняем за смъртта на руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин. Според руското следствие, през лятото на 2014 год. Савченко е била част от батальона „Айдар“. Именно тя е дала координатите на удара, при който загинаха репортерите, смята обвинението. Официално Савченко е влязла в Русия без документи, правейки се на бежанка. Руската прокуратура настоява тя да бъде осъдена на 23 години затвор.

Украинката, която е военен пилот обаче твърди, че е била отвлечена, а делото срещу нея е нагласено. Савченко вече обявява гладна стачка. В писмо след края на делото срещу нея тя заяви, че след като чуе присъдата си ще обяви първо гладна, а след това и жадна стачка. „Жива или мъртва, вие ще ме върнете в Украйна“, обяснява в писмото си Савченко.