Европа наложи нови, тежки санкции на Беларус, включително и икономически. 

На среднощно заседание лидерите забраниха достъп до въздушното пространство на Общността на Беларуските авиолинии, след като Минск отклони пътнически самолет, за да бъде арестуван журналист-дисидент. 

Европейските авиокомпании няма да летят над Беларус, стана ясно още след срещата в Брюксел, на която са държавните и правителствени ръководители на страните-членки. 

Те призоваха за незабавното освобождаване на 26-годишният журналист Роман Протасевич и поискаха разследване от Международната организация за гражданска авиация. 

"Това е заплаха срещу сигурността на гражданската авиация. Това е заплаха срещу международната сигурност. Затова с голяма решимост, 27-те държавни и правителствени ръководители се съгласиха да заклеймят случилото се и да поискат незабавното освобождаване на Роман Протасевич и приятелката му София Сапега", заяви Шарл Мишел.

"Беларус използва контрола върху въздушното си пространство за да извърши акт на държавно отвличане, затова безопасността и сигурността на полетите през беларуското въздушно пространство не може да бъде гарантирана. Европейският съюз ще приеме мерки да забрани прелитането през европейското въздушно пространство и ще забрани достъп до европейски летища на беларуски самолети", каза Урсула фон дер Лайен.

 

Източник: Нова телевизия