Заявленията на Москва и Анкара за възможно възобновяване на проекта „Турски поток“ предизвикват тревога в Европейския съюз. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на свой дипломатически източник от ЕС.

Според европейските дипломати след пускането на „Турски поток“, Украйна ще се лиши от статуса си на основен транзитьор на газ в Европа. Зависимостта на Европейския съюз от „Газпром“ ще се увеличи, а в същото време алтернативните доставки на газ през Каспийско море ще прекратени.

„Новата дружба на Турция и Русия може да се окаже проблем, ако Русия се опита да смени Украйна с Турция“, е коментирал за изданието високопоставен европейски чиновник.

Според източника на РИА Новости, Анкара най-вероятно ще се опита да постави нови изисквания към евросъюза от позицията на основен доставчик на газ. Именно за това и в Брюксел с тревога и внимание ще проследят предстоящата среща между Владимир Путин и Реджеб Ердоган.

„Турски поток“ предвижда строителството на газопровод от Русия до Турция през Черно море и от там до Гърция по суша. Междуправителственото споразумение не беше подписано заради инцидента със сваления в Сирия руски изтребител. След като Анкара се извини официално на Москва обаче, двете държави започнаха отново да стоплят отношенията си и да коментират рестарта на замразените си общи проекти.

 

Снимка: РИА Новости