Най-засегнато ще бъде земеделието ни, а със спестените пари ще бъдат издържани мигрантите

Страните от Европейския съюз са се договорили в понеделник, 12 септември 2016 г., да бъдат орязани за следващата година с почти една четвърт средствата от бюджета на Европейския съюз, предназначени за най-бедните райони, повечето от които се намират в бившите комунистически страни на изток. В същото врече се увеличат фондовете за справяне с мигрантския поток и стимулиране на растежа, съобщи Ройтерс, цитирана от "Дневник".

Правителствата на 28-те страни членки единодушно са подкрепили предложение на Европейската комисия, съгласно което плащанията за мигранти и сигурност ще се увеличат с 25% спрямо тези за 2016 г. Така догодина общият бюджет за мигранти ще достигне 5.2 млрд. евро и част от тях ще отидат за подсилване на външните граници на съюза, каквато е и тази на България с Турция, Македония и Сърбия.

Други 2.2 млрд. евро ще са за програми извън територията на ЕС за справяне с причините за миграционната вълна. Освен това правителствата подкрепят 9% увеличение на плащанията по проекти на ЕС за стимулиране на икономическия растеж и създаване на работни места. Сумата достига 19 млрд. евро в момент, когато ЕС продължава да се опитва да намали високата безработица,

поддържана от кризата през 2007-2008 г. насам.

Увеличението на тези разходи се компенсира със съкращаване на средствата за фондовете, предназначени за най-слабо развитите райони. През 2017 г. те ще са с почти 24% по-малко спрямо 2016 г. Евентуална компенсация за тях, както и за страдащи от мигрантската вълна страни, като Гърция и Италия, може да е предложение за по-гъвкави бюджетни правила.

"Ройтерс" коментира, че вероятно източноевропейските страни са били "наказани" заради системния си отказ да приемат мигранти и бежанци. Те все пак са приели промените, сред които има и намалени бюджетни плащания в редица сектори, включително земеделие и изследователска дейност.

Като цяло, страните от ЕС са се договорили да намалят бюджета на съюза със 7% спрямо 2016 г. до 133.8 милиарда евро. Към предложението на Еврокомисията за съкращения на субсидиите за бедните райони по време на преговорите са били добавени още над 820 млн. евро. съкращения.

Орязани са разходи за космически проекти на ЕС, включително за навигационната система "Галилео", за фермерите и за ядрени енергийни програми като тази за реактора ITER.

Всичко това се нуждае от одобрение и на депутатите в Европарламента до средата на ноември.

Източник: БГНЕС

Снимка: bgnes.com