Турският президент Реджеб Ердоган се извини на Владимир Путин за сваления военен изтребител и смъртта на руския пилот. Това съобщават от пресслужбата на президента на Руската федерация.

В посланието, което Ердоган е изпратил се казва, че Русия е приятел и стратегически партньор на Турция, с който властите в Анкара не искат да развалят отношенията си. „Нико не сме имали желание, нито сме обмисляли да свалим самолет, принадлежащ на Руската федерация“, се казва още в посланието. След това се уточнява, че Турция е положила всички усилия, за да прибере от сирийските бунтовници тялото на загиналия пилот. Цялата организация по транспортирането на тленните останки пък била в съответствие с религиозните и военни процедури.

„Всичко това беше направено на ниво, достойно за турско-руските отношения. Искам още веднъж да изразя своето съчувствие и дълбоки съболезнования към семейството на загиналия руски пилот и казвам: Извинявайте“, пише Ердоган. В посланието си той уточнява, че страната му е готова на всякакви инициативи, които биха могли да облекчат болката на семейството от понесената загуба.

Турският президент подчертава още готовността си за възстановяването на традиционно приятелските отношения между двете държави и възможностите за съвместна реакция при кризи в региона и в борбата с тероризма.

 

Снимка: azpolitika.info