Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган намекна, че може да се оттегли след 20 години на власт, обобщава Франс прес.

Говорейки пред младежи в Истанбул, където в края на месеца ще има местни избори, президентът заяви, че този вот, който ще се проведе на 31 март, ще бъде последен за него.

„Продължавам да работя неуморно. Ние тичаме, без да почиваме, защото за мен това е един финал. С властта, която ми дава законът, тези избори са последните за мен“, заяви Ердоган, който е на власт в Турция, първо като премиер, а после като президент от 2003 г.

„Но онова, което ще произтече, ще бъде една благословия за моите братя, които ще дойдат след мен. Ще има трансфер на доверие“, добави той по време на проявата на Турската фондация за младежта, предаде Франс прес.

Ердоган беше преизбран за нов президентски мандат през май. На 26 февруари той навърши 70 години.

Благодарение на промяна в конституцията Едроган, който е привърженик на семейните и консервативни ценности, беше избран за първи път за държавен глава през 2014 г., а после беше преизбиран на два пъти. Но миналия май той трябваше да премине през балотаж, което се случва за първи път.

Изявленията му вчера породиха някои саркастични реакции в мрежата „Екс“ от потребители, които припомниха много пъти, в които Едроган е говорил за „последни за него избори“, като например през 2009, 2012 или 2022 г.

„Не се хващайте на това!“, предупреждава правозащитникът Еркан Йозджан, който съзира в изявленията на Ердоган призива: „Моля ви, гласувайте за мен като за последно“.

„Ние знаем много добре, че той се опитва да промени конституцията, за да се увери, че ще бъде преизбиран още и още“, допълва активистът.

Често пъти обрисуван като султан, който не може да бъде детрониран, настанил се дворец с над 1100 стаи, построен за него на горист хълм в Анкара, Ердоган печели всички избори от идването на власт на неговата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието през 2002 г., докато през 2015 г. опозицията го лиши от абсолютното му парламентарно мнозинство и докато през 2019 г. му нанесе удар, спечелвайки кметствата на Истанбул и Анкара.

Основно предизвикателство на изборите на 31 март за партията на Ердоган е да си върне Истанбул, където той беше кмет през 90-те години на миналия век. За целта партията излъчи за кандидат за кмет бившия министър на околната среда Мурат Курум, който ще се бори срещу настоящия кмет Екрем Имамоглу, избран през 2019 г.

Източник: БТА