Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз е предал Турция, що се отнася до ангажиментите му в рамките на споразумението за бежанците, съобщава вестник "Хюриет", цитиран от БГНЕС. По време на речта си на срещата на Общото събрание на ООН, посветена на бежанците, турският държавен глава посочи още, че Турция е спазила своята част от постигнатата през март договореност. „В отговор на това обещанието, направено от ЕС към Турция, за съжаление не беше спазено“, каза той и допълни, че „Турция беше оставена сама от началото на сирийския конфликт“.

Президентът отправи остра критика и спрямо самата политика на ЕС по отношение на бежанците, заявявайки, че съюзът никога няма да може „да си даде сметка за липсата на единство, която показа в лицето на такава фундаментална хуманитарна криза“. В рамките на споразумението между Брюксел и Анкара за всеки върнат мигрант в Турция ЕС обеща да вземе по един сирийски бежанец. В замяна на помощта на страната съюзът обеща да ѝ осигури финансова помощ в размер на 6 млн. евро, ускоряване на преговорите за членство, както и визова либерализация. Последното предизвика конфликт между Брюксел и Анкара, тъй като от съюза поискаха Турция да предприеме реформи на анититерористичното си законодателство, които тя отказа.

Към момента бежанците от Сирия и Ирак на турска територия са около 3 млн. души. По думите на президента Турция е отделила общо 25 млрд. долара за бежанци, от които 12 млрд. са осигурени от държавния бюджет. Останалите средства са предоставени от общински бюджети и от неправителствени организации.
 

Източник: 24chasa.bg

Снимка: Ройтерс