Бившият бразилски президент Мишел Темер е оглавявал организирана престъпна група, действала на територията на страната в продължение на 40 години, съобщи на пресконференция прокурорката Фабиана Шнайдер, цитирана от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Според следователите отделни епизоди на корупционна дейност на тази престъпна група начело с Темер е имало още през 80-те години на миналия век, когато самият той е работил в регионалното правителство на щата Сао Пауло. Те са изчислили, че групата е отклонила 1,8 милиарда реала (471,62 милиона долара), предаде Ройтерс.

Отклонените средства били част от схема, свързана със строителството на атомната електроцентрала Ангра на брега на Рио де Жанейро.

Темер беше арестуван вчера сутринта в Сао Пауло, където живее, и бе отведен със самолет в Рио де Жанейро, където ще се води процесът. Следователите потвърдиха също, че са арестували и бившия министър на енергетиката и довереник на Темер Уелингтон Морейра Франко, който е женен за тъщата на Родриго Мая - председателят на долната камара на Конгреса и главен радетел за пенсионната реформа. Темер и Морейра Франко многократно отрекоха предишни обвинения, че са извършили нередности.

Арестуван е и полковникът от военната полиция в оставка Жоао Батиста Лима Фильо- отдавнашен приближен на Темер.

"Вчерашните арести са резултат от дълго разследване на дългогодишната престъпна дейност на експрезидента", каза федералният прокурор Едуардо Ел-Аж, цитиран от ТАСС. Той уточни, че събирането на доказателствена база е ставало при тясно взаимодействие на силовите органи с органите на бюджетния и финансов контрол. Предполага се, че част от престъпните схеми продължават да функционират. Като цяло в производство се намират 10 корупционни дела, в които фигурира Темер.

Не се съобщава срокът на задържането на 78-годишния Темер и сподвижниците му. В полицията се опасяват, че ако останат на свобода, те могат да пречат на разследването. Избраната мярка за неотклонение за Темер и останалите предизвика и критики сред част от политическия елит в страната, който вижда в действията на правоохранителите излишно показен характер.

Сегашният президент Жаир Болсонаро обаче приветства арестите и каза: "Правосъдието е за всички и всеки трябва да отговаря за своите действия". Крайнодесният Болсонаро, бивш армейски офицер, който бе избран с обещания за решителна борба с корупцията, говори пред репортери в Чили, където е на посещение.

Арестът на експрезидента заплашва да отложи дебата за амбициозните финансови реформи на правителството.

Мишел Темер беше държавен глава от 2016 до 2018 г. и пое поста след отстраняването на Дилма Русеф, на която беше заместник в продължение на 6 години.

Бразилското разследване за корупция "Автомивка" разкри, според прокурори от САЩ, най-голямата схема за подкупи в света. Тя започвала с политически рушвети с участието на петролната компания "Петролео Бразилейро" и се разпростряла и в други сектори и в строителните дейности.

Повече от 150 влиятелни политици и бизнесмени бяха осъдени в рамките на разследването, което предизвика разместване в политическия и бизнес пейзаж в страната.

Темер е втори бразилски президент, който е арестуван. Бившият държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва е в затвора и излежава 12-годишна присъда по обвинение в корупция.