Подготвя се среща между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръм, съобщи 24 часа. Визитата вече се подготвя и най-вероятно ще се случи в първите три месеца на 2019 год. Това е станало ясно по време на срещата между външният ни министър Екатерина Захариева и държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Двамата разговаряха във Вашингтон, където министър Захариева е по покана на Майк Помпео.

Сред основните теми на разговора бе въпросът за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания. „САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата“, заяви министър Захариева.

„Разбира се, ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза“, допълни тя.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. „САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България“, припомни тя.

„Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи министърът.

 

Снимка: Пресцентър МВнР