Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поканил лично премиера Бойко Борисов на срещата на високо равнище “Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците” на 24 септември, научи “24 часа”

Борисов заминава за Ню Йорк на 23 септември, а на 28-и е речта му пред Общото събрание на ООН. Тази визита обаче разпали пак войната между премиера и президента Румен Радев.

Решението Борисов да води делегацията бе взето от правителството в сряда. Последното посещение на премиера на сесия на ООН е през 2010 г. Оттогава делегациите са водени от президентите Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев.

Писма между институциите на двамата са се водили още преди два месеца, каза външният министър Екатерина Захариева в петък. Тя уточни, че според правилата на ООН е възможно делегацията да се води от държавен или правителствен глава, както и от външен министър.

“В случая в годината на председателството темите, които са глобални, считаме, че тази година е добре премиерът да ни представлява в ООН и в никакъв случай да не говорим за някакви спекулации, които се чуват. Така или иначе миналата година е бил президентът, тази година е редно да отиде премиерът”, каза още Захариева.

Главният секретар на президента Димитър Стоянов обаче атакува със свой пост във фейсбук. От профила си той попита: “Какво е общото между европредседателството, Западните Балкани и ООН?”. Според него няма административен документ, където ясно да е записано, че трябва да има ротация.

Недоумява и защо от Външно са приели аргументите на началника на кабинета на премиера - Румяна Бъчварова, а не тези на президента. И продължи с въпроса:

“От коя дата е писмото на НК на министър-председателя до МВнР и от коя дата - това на администрацията на президента?”. “Явно е много трудно да се говори истината, а те, обикновените хора като мен, я уважават. Добре е все пак да се знае, че политика може и с чест и достойнство да се прави ...”, завършва поста си главният секретар на президента.

 

Снимка: Архив