Британският премиер Борис Джонсън уволни четирима министри, съобщи БТА. Сред тях е този, който помогна да бъде сложен край на трите години политическа безизходица в Северна Ирландия, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че така Джонсън си е навлякъл критики, че е равнодушен към съдбата на провинцията.

Джулиан Смит, назначен за министър за Северна Ирландия през юли миналата година, каза, че да служи на хората в Северна Ирландия е било "най-голяма привилегия".

На фона на реорганизацията на британското правителство няколко жени от кабинета съобщиха, че са уволнени, предаде Асошиейтед прес.

Това са министърът на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия Андреа Ледсъм, министърът на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Тереза Вилърс и държавният министър на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Естър Маквей.

Главният прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс съобщи в Туитър, че подава оставка на фона на промените в кабинета, предаде ТАСС.

Британският министър на финансите Саджид Джавид неочаквано подаде оставка днес, предаде ДПА. Той се оттегли в рамките на първото преструктуриране на кабинета на премиера Борис Джонсън след Брекзит, посочи негов говорител, цитиран от Франс прес. Оставката му идва месец преди представянето на бюджета.

На поста на Джавид беше назначен Риши Сунак. Той е депутат в парламента от 2015 г. Произхожда от семейство на лекар и аптекарка. Съпругата на Сунак е дъщеря на индийския милиардер и съосновател на компанията в сферата на информационните технологии "Инфосис" (Infosys) Нараяна Мурти.

Същевременно стана ясно, че премиерът Борис Джонсън е назначил Алок Шарма за нов министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия. Той е роден в Индия, като семейството му се премества в Рединг, Южна Англия, когато е на пет години. След като работи в банковия сектор, през 2010 г. е избран за депутат в британския парламент от Рединг с един от най-добрите изборни резултати за консерваторите.

52-годишният Шарма е определен за председател на предстоящата през ноември във Великобритания международна конференция под егидата на ООН за климата (СОР 26).

Снимка: Ройтерс