Байдън е най-възрастният държавен глава в историята на САЩ. Той е  със 79 дни по-възрастен от Роналд Рейгън, който напуска президентския пост през 1989 г. малко преди 78-ия си рожден ден, съобщава Нова.

Джоузеф Байдън е заклет демократ, вицепрезидент в администрацията на Барак Обама и бивш сенатор от щата Делауеър.

Джоузеф Робинет „Джо“ Байдън младши е роден на 20 ноември 1942 г. в град Скрентън, щата Пенсилвания. Син е на Джоузеф Байдън старши (1915 – 2002) и Катрин Финеган (1917 – 2010), католици от ирландско потекло.

През 1972 г., едва на 30-годишна възраст, е избран за сенатор и става петият най-млад законодател в историята на САЩ.

Тази година демократът участва в президентска надпревара за трети път. За първи път това се случва през 1987 г. Тогава той е смятан за доста силен кандидат, но е обвинен, че е плагиатствал от речта на лидера на британските лейбъристи Нил Кинък и това проваля кампанията му. За втори път сенаторът обявява кандидатурата си в края на януари 2007 г., но година по-късно, след като получава само 1% от делегатите в щата Айова, отново се оттегля.

На 23 август 2008 г. тогавашният все още кандидат за стопанин на Белия дом Барак Обама избира Байдън за свой заместник. На 20 януари 2009 г. той става официално вицепрезидент на САЩ. Още през 2014 г. Обама казва за него: "Джо би бил великолепен президент. Той е добре запознат с работата и знае как да различава истински важните неща от по-маловажните“.

Байдън има репутацията на силен дипломат и решителен международен лидер, пише БГНЕС. През 1974 г. списание "Тайм" го включва в своя списък "200 лица на бъдещето, които ще изграждат историята".

Личен живот

Байдън има два брака. Първата му съпруга Нийла Хънтър, с която сключва брак през 1966 г. загива в автомобилна катастрофа, заедно с третото им дете - 13-месечната Наоми. При инцидента, станал през 1972 г., са ранени и двамата му по-големи синове, но те се възстановяват напълно. През 2015 г. първородният му син - Джоузеф "Бо" Байдън, почина на 47-годишна възраст от тумор в мозъка. Байдън-младши, който в годините 2006-2015 г. беше главен прокурор на щата Делауеър, се бореше с тежкото заболяване дълго време.

През 1977 г. Байдън се жени за Джил Джейкъбс, от която има една дъщер - Ашли, родена през 1981 г. 

През февруари 1988 г. Байдън е опериран по спешност заради мозъчна аневризма и получава последно причастие от католически свещеник. Възстановяването го откъсва от задълженията му на сенатор за цели седем месеца. 

Европейски съюз и Русия

Байдън, който е от ирландски произход, иска да установи по-тесни отношения с определени държави и особено с Франция. Той се обяви за връщането на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) като партньорство срещу Китай по отношение на 5G. Гърците се ползват с пълната подкрепа на Байдън, който познава добре нуждите им и се старае да решава проблемите им.

Що се отнася до Русия, позицията му е, че Путин атакува западната демокрация и се опитва да отслаби НАТО. Байдън е привърженик на създаването на специална комисия за разследване на атаките на Русия срещу американската демокрация и оказване на по-голям натиск върху Русия с помощта на НАТО и Европейския съюз.

Нещо повече, Байдън смята, че в момента Русия представлява най-голямата заплаха за САЩ на международната сцена. "Вярвам, че в момента Русия е най-голямата заплаха по отношение на подкопаването на нашата сигурност и съюзи", каза той. "Второ, вярвам, че Китай е най-големият ни конкурент".

Войски в чужбина

Що се отнася до изтеглянето на американските войски, Байдън смята, че това трябва да се направи, докато "ситуацията позволява".

Балкани

Байдън редовно пътува до Балканите през 90-те години, застъпва се за вдигането на оръжейното ембарго и обучението на босненските мюсюлмани, разследването на военни престъпления и военни удари на НАТО.

Снимка: Ройтерс