Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън допусна за пореден път дипломатически гаф, съобщи РИА Новости. Камерън нарекъл Нигерия и Афганистан двете най-корумпирани държави. Репликата му е била предназначена за кралица Елизабет, архиепископът на Кентърбъри и говорителят на Долната камара в парламента. Думите му обаче били уловени от включените в залата микрофони.

„Днес проведохме много успешна среща, говорихме за предстоящата среща срещу корупцията. Ще дойдат нигерийците, всъщност във Великобритания ще дойдат лидерите на няколко невероятно корумпирани държави. Нигерия и Афганистан са двете най-корумпирани страни в света“, заявил Дейвид Камерън. Докато говорел, премиерът не подозирал, че микрофоните са включени, въпреки че в стаята имало телевизионни камери.

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, възразил на Камерън, че настоящият президент на Нигерия не е корумпиран.

На това обаче говорителят на Долната камара заявил с шеговит тон „Те всички идват за собствена сметка, нали?“, а Дейвид Камерън потвърдил.

Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари коментирал, че е дълбоко шокиран от заявлението на британския министър-председател. Според рейтинга на Transparency International, Афганистан се намира на 166-то място в света по корупция, Нигерия пък е на 136-та позиция.

Дейвид Камерън не за първи път се оказва в центъра на скандал, заради непремерени реплики, отбелязва РИА Новости. През септември миналата година, мислейки че микрофоните му са изключени, премиерът коментирал, че жителите на Йоркшри „мразят не само всички около себе си, не и не се понасят един друг“. Тази година включените микрофони отново изиграха лоша шега на устатия премиер. Той коментира пред бившия кмет на Ню Йорк, че кралица Елизабет „мъркала“ от щастие, когато станало ясно, че Шотландия няма да напусне Обединеното кралство. След това на Камерън му се наложи публично да поднесе извиненията си пред кралицата.

 

Снимка: AP Photo/ Virginia Mayo