Китай заяви днес, че американският държавен секретар Майк Помпейо "шантажира" правителството в Хонконг със закона за човешките права и демокрацията и че неотдавнашните действия на Вашингтон са равносилни на груба намеса във вътрешните работи на Китай, предаде Ройтерс.

Помпейо каза вчера, че отношението към активистите в Хонконг в последно време затруднява преценката дали тази територия остава с висока степен на автономия от Китай - изискване за специално отношение, което градът получава по американски закон.

Говорител на офиса на китайското външно министерство за Хонконг заяви, че действията на Помпейо не могат да уплашат китайския народ и че Пекин ще защитава суверенитета си, сигурността и своите интереси за развитие. Китайското външно министерство заяви днес, че е изразило силно недоволство от САЩ във връзка с планиранната от Вашингтон продажба на усъвършенствани торпеда на остров Тайван. Китай твърдо се противопоставя на американските оръжейни продажби за Тайван, каза говорителят на ведомството Чжао Лицзян на редовен брифинг в Пекин.

Източник: БТА

Снимка: Ройтерс